Peyronie, halk arasında penis eğriliği olarak da bilinen, erkeklerde belirli ve değişken sebepler ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Peyronie Hastalığı ve Tedavisi, hastanın durumuna göre ve rahatsızlığın ilerleme seviyesi ile hastalığın ortaya çıkış sebeplerin göre farklılık gösterebilir.
Bazı durumlarda ameliyatlı tedaviye de başvurulur. Penis üzerindeki bağ dokularının normalin dışında gelişmesi ve sertleşmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı durumlarda, bu rahatsızlığın doğuştan da gelebileceği gözlemlenmiştir.
Peyronie Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?
Peyronie gelişmesini sağlayan birden fazla faktör ve durum söz konusudur. Başka kan veya doku hastalıklarının bu durumun ortaya çıkmasına da sebep olduğu gözlemlenmiştir. Genetik ve doğuştan olarak da Peyronie rahatsızlığı taşınabilir. Doku üzerindeki travmaları veya kanamaları da Peyronie hastalığının sonradan oluşmasına ve penis eğriliğinin ortaya çıkmasına sebep olduğu bilinir.
Peyronie Hastalığının Nedeni Nedir?
Hastalığın nasıl oluştuğu kesin olarak bilinmesi de, belirli faktörlerin bu hastalığın oluşumunu etkilediği doktorlar tarafından belirtilmiştir. Travmalar sonucu, erkekte olmuş olan penisin bükülmesi gibi durumlar hastalığın genetik nedenlerle birlikte ana sebebi olarak görülmektedir. Peyronie rahatsızlığı çoğunlukla 40 yaş ve üzeri hastalarda ortaya çıkar.
Peyronie Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Peyronie Hastalığının en önemli ibaresi, penis üzerinde ortaya çıkmaya başlayan mercimek veya nohut büyüklüğündeki çıkıntılardır. Bu sert dokular, penisin yukarı veya aşağı doğru ciddi bir biçimde eğilmesin ve sertleşme gibi sorunları da beraberinde getirir. Eğriliğin ortaya çıkması ile birlikte doktora başvurmanız ve tedavi şekliniz belirlemez gereklidir. Peyronie hastalığı ve tedavisi yolunda ortaya çıkabilecek tüm belirtiler şunlardır:
- Penis üzerindeki küçük sert dokular
- Eğrilik
- Ereksiyon sorunları; erekte olamama veya koruyamama
- Ereksiyon sırasında yoğun ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve zorluk
- Penis boyutunda kısalma
Peyronie Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Penis eğriliği tedavi yöntemleri birden fazladır. Hastaya ve hastanın durumuna göre belirlenen bu tedavi şekilleri ikiye ayrılır. Bazı durumlarda ameliyata gerek kalmadan ilaç ve vitaminle tedavi yöntemi hastalık giderilebilir. Bazı durumlarda ise hastaya ve duruma göre belirlenmiş şartlar sonucunda operasyona gereksinim duyulur. Ameliyatsız tedavi yönteminin aşamaları şu şekildedir:
- Hastalığın başlangıcından itibaren hastanın gözlem altında olması gereklidir. Peyronie hastalığı tamamen tedavi edilmese bile rahatsızlıkların giderilmesi ve hayat kalitesinin artırılması amaçlanır.
- 1 yıl boyunca, E vitamini, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar, tamoksifen, kolşisin gibi ilaçların kullanılması ile hastalığın belirtilerinin azaltılması ve tedavi edilmesi hedeflenir.
- Aynı zamanda, penis üzerinde bulunan sertliklere ve penis içerisine enjeksiyon yapılarak da ilaçlar aracılığıyla direkt olarak etki alınmaya çalışılır.
- Bazı durumlarda penis yüzeyine de ilaç tedavisi uygulanır.
Peyronie Hastalığının Ameliyat ile Tedavisi
Operasyon ile tedavi de bazı durumlarda doktorlar tarafından uygun görülebilir. Diğer yöntemlerden randıman alınamaması gibi durumlarda, doktorunuz ameliyatın gerektiği kanısına varılabilir. Peyronie hastalığı ve tedavisi için ameliyat süreci şu şekilde işler:
- Hastalığın düzeltilmesi için operasyon ile penise müdahale yapılır. Peyronie sebebiyle peniste ortaya çıkan eğriliğin ve kısalmanın da bu yöntemle önüne geçmek hedeflenir.
- Bazı hastalarda, Peyronie sebebiyle sertlik ve ereksiyon korunma sonuçları da ortaya çıkar. Bu durumda ameliyat ile ereksiyon durumunun düzeltilebilmesi de hedeflenir.
- Sertleşme bozukluğunun veya eğriliğin ileri düzeyde olduğu hastalara operasyon sonucu farklı yardımlar da sağlanır. Penil protezler aracılığıyla, hem eğriliğin hem de sertleşme bozukluğunun önüne geçilebilir. Bu durum, geri dönüş olamayacak kadar ilerlemiş hastalara uygulanan bir yöntemdir.