Priapizm hastalığı, uzun ve ağrılı olarak gelişen, bir uyarıcı veya Cinsel istek duyulmadan sürekli olarak Ereksiyon halinde olma durumu olarak tanımlanabilir. Priapizm hastalığı, tedavi edilmediği sürece daha yoğun ağrılara ve geri dönüşü olamayacak olan problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Priapizm, farklı sonuçlar ve sebepler taşımakla birlikte her yaş grubundaki erkekte görülebilen, sebepleri değişiklik taşıyabilen bir rahatsızlıktır. Priapizmin en sık görüldüğü yaş aralığı ise 20 ile 50 yaşları olarak belirtilmiştir.
Priapizm Neden Olur?
Priapizmin ortaya çıkmasının sebebi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Penise kan toplanmasını ardından, ereksiyon normalde bir süre sonra sona erer ve kan, yeniden vücuda dağılır. Bu geri boşaltma durumunun gerçekleşmemesi sonucu kalıcı Ereksiyon yol açabilecek olan Priapizm durumu ortaya çıkar. Farklı türleri de olan priapizmin süre ve akıntı ile değişen Çeşitleri de bulunur.
Priapizm Türleri Nelerdir?
2 çeşit Priapizm türü bulunur. Bu türler şunlardır:
- Yavaş akıntılı Priapizm: Sertleşme ve ağrının sürekli olarak yaşanması durumuna verilen addır. Peniste biriken kanın çok üzün süre erekte halinde kalmasına sebep olur. 6 saati aştığı takdirde ciddi doku ve kan problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Doktorlar aracılığıyla müdahale edilmediği durumda kalıcı enfeksiyon rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebep olur ve idrar yolları dahil birçok problemin yaşanmasını temelini oluşturur.
- Yüksek akıntılı Priapizm: Yarı sert bir ereksiyon ile ağrı hissedilmeyen sürekli ereksiyon durumunun adıdır. Çoğunlukla, darbeler veya yaralanmalar sebebiyle ortaya çıkan Yüksek akıntılı Priapizm hastalığı, çocuklarda ve gençlerde daha sık görülen türdür.
Priapizm’in Nedenleri Nelerdir?
Priapizm rahatsızlığını ortaya çıkaran birçok sebep bulunabilir. Bu sebepler, kişiden kişiye göre de değişiklik gösterebilmektedir. Kesin olarak nasıl ortaya çıktığı net bir şekilde bilinmeyen Priapizm rahatsızlığının kişilerde ortaya çıkmasına sebep olabilecek faktörler şu şekilde listelenebilir:
- Orak Hücreli Anemi hastalığına sahip olmak Priapizm rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu hastalığa sahip olanlar %40’ında Priapizm görülmektedir.
- İlaçlar Priapizm hastalığını tetikleyen faktörler arasında önemli bir yer kaplar.
- Yaralanmalar, darbeler ve travmalar
- Omurilik veya genital bölgede meydana gelen travmalar ve yaralanmalar
- Yoğun miktarda uyuşturucu kullanımı
- Karbonmonoksit zehirlenmesi
Priapizm Tanısı Nasıl Koyulur?
Priapizm teşhisini konulmasına en büyük etken sürekli olarak devam eden ereksiyon durumudur. Şikayetin herhangi bir Cinsel uyarı olmamasına rağmen devamlı olarak sürdürülmesi ve sürenin gittikçe uzaması Priapizm tanısının konmasını sağlar. 6 saati geçer ise, daha büyük sorunlara yol açan ereksiyon durumunun devam etmekte olması ve acı verici bir hale gelmesi sebebiyle direkt olarak doktora gitmeniz gerekebilir.
Priapizm Nasıl Tedavi Edilir?
Priapizm tedavi yöntemleri, hastanın durumuna göre ve hastalığın türüne göre belirlenmelidir. Yüksek akıntılı ve düşük akıntılı gibi türleri bulunan Priapizm hastalığının tedavi yöntemi türlere göre farklı prosedürleri uygulanmasına sebep olur.
Tedaviler, ereksiyonun süresine göre de farklılık gösterebilir. 6 saat ve daha üzeri olan ereksiyonların sonucunda bazı basit yöntemler işe yaramaz kalırlarken ameliyat zorunlu hale gelebilir. Operasyon her durumda uygulanmaz; tüm Priapizm tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Cerrahi Operasyon
- Cerrahi Şant
- Aspirasyon
- Intracavernous Enjeksiyon
- Buz Paketleri